CONTES

L’ ANAGUET LLEIG
L'aneguet lleig: Combel Editorial

HISTÒRIA: Un ànec diferent, és rebutjat per la seva família. Va marxar perquè no es sentia còmode i va intentar buscar un lloc on l’estimessin. Va trobar una granja, però no va ser el millor lloc. Va marxar i finament va trobar uns cignes que el valoraven tal com era. Es va quedar amb ells, i al llarg del temps es va tornar l’ ànec més bonic de tots.

VALORS: Nosaltres pensem que no em de rebutjar a ningú per ser com es, ens em de respectar entre tots.

LA CAPUTXETA VERMELLA
La Caputxeta Vermella: Combel Editorial

HISTÒRIA: La mare de la caputxeta li diu que li porti a la seva àvia una cistella. Al camí es troba a un llop i li diu que un camí és més ràpid que l’altre, la Caputxeta li fa cas i va per aquest camí i el llop per l’altre. Quan arriba a casa de l’àvia troba que ella està molt diferent i resulta que era el llop, ell l’ havia enganyat quant se l’havia trobat, i va aprofitar que el va creure per anar ell pel camí ràpid, arribar abans i atacar a l’àvia. Però abans que les pogués fer mal, va arribar un caçador, va espantar al llop i les va salvar. La caputxeta va prometre no fer-li cas mai més a un desconegut.

VALORS: No s’ha de fer cas a un desconegut, perquè mai pots saber si es bona persona o no. I encara que un camí sigui més llarg, si saps que és el segur ves per aquest, tant sigui camins com opcions o obstacles que poden sortir a la vida.

ELS 3 PORQUETS

HISTÒRIA: 3 germans porquets s’havien de fer cases per refugiar-se. El porquet petit es va fer una casa de palla i canyes, per acabar ràpid i poder jugar. El porquet mitjà es va fer una de branques per fer-la de fusta, acabar ràpid i anar amb el petit. I el porquet gran se la va fer de maons, perquè volia que la seva casa sigui resistent, encara que no tingui temps per jugar. Quan es va fer de nit, ja tenien les 3 cases. De cop es va escoltar a un llop. Aquest va veure la casa de palla, es va acostar i va bufar fins destorçar-la. El porquet va sortir molt espantat i va córrer fins a la casa de fusta. Llavors el llop va fer el mateix amb la segona casa, i els 2 porquets van sortir corrents fins a la casa de maons. El llop no es va rendir i va anar a per la tercera casa, però aquesta no la va poder destorçar. Ja que no podia destorçar-la, va pujar a la xemeneia i va intentar entrar a la casa. El porquet gran va encendre la llar de foc, i el llop quan va caure es va cremar molt. Va donar un salt i va sortir corrents. Cap dels 3 porquets el va tornar a veure mai més.

VALORS: Encara que t’hagis d’esforçar més per fer una cosa, ESFORÇA’T, ja que després tot el que fas pot tenir conseqüències tant de bones com de dolentes.

HANSEL I GRETEL
Hänsel i Gretel - Editorial Flamboyant

HISTÒRIA: Ells eren 2 germans, Hansel i Gretel. Els seus pares eren pobres, no podien comprar ni una trista rajola de xocolata. El pare, una nit es va cansar de veure als seus fills morts de gana, i van pensar en deixar-los sols al mig del bosc. Els nens no estaven dormits i van escoltar la idea dels seus pares. Com sabien les intencions que tenien, al matí següent van decidir fer un camí amb motlles de pa per trobar el camí de volta a la seva casa. Però no els va funcionar, quan els van deixar no van trobar el rastre, perquè s’ho havien menjat els ocells. Els germans morts de por van començar a caminar fins que van trobar una caseta molt estranya, estava feta de xocolata. Els nens van voler menjar-se la xocolata i es van apropar. De sobte va sortir una bruixa vella que es volia menjar als germans. Però va veure que el Hansel estava molt prim i el va tancar a una gàbia perquè engreixes, i a la Gretel la va ficar a fer totes les feines de la casa. Un dia va ficar l’ olla al foc, amb intenció de menjar-se al Hansel, però van aconseguir escapar-se. Al sortir corrents es van tornar a perdre, però per sort van escoltar la veu del seu pare i van tornar a casa seva.

VALORS: Per molt malament que estiguem, em de saber enfrontar els nostres problemes.

EL PARE SENSE VEU

HISTÒRIA: El pare de l’Elvira li agradava molt cantar, però quan cantava plovia. Un dia quan la va portar a l’escola a ella no li agradava el pentinat que portava, el seu pare li deia que estava molt bonica sense donar-li importància i tornava a cantar. L’Elvira va desitjar que el seu pare callés, va sortir la veu per la finestra i es va quedar sense. Quan van arribar a casa, l’Elvira va començar a pensar que si el seu pare no tenia veu no la podria castigar i podria fer el que ella volgués, així que va començar a saltar al llit i desordenar-ho tot. El seu pare estava enfadat però no li podia dir res perquè no tenia veu, així que es va posar a buscar la seva veu. Com no la trobava va decidir anar a buscar-la a la carretera on la va perdre, al principi no la veia i només passaven cotxes, però al final va arribar una ventada i la va trobar. Finalment, el pare va deixar de cantar i l’Elvira es va adonar que s’ho passa molt millor amb el seu pare que quan feia el que ella volia.

VALORS: S’ha de valorar més el que tens i gaudir-ho, ja que en algun moment pot desaparèixer i deixar de tenir-ho.

CUA DE PEIX
T4xC14 - Cua de peix - Una mà de contes - SX3

HISTÒRIA: A un nen li agrava tant estàr al mar i nadar que li va sorir una cua. Quan la gent intentava pescar, ell trancava la reixa i no podien. El rei es va enterar i es va enfadar. Va ordenar que portessin al Cua de Peix devant d’ell, i li va dir que investigués el fons del mar. El Cua de Peix així va fer, però es va trobar un peix molt gran que se’l volía menjar i va sortir disparat. Li va dir al Rei que no tornaria a baixar, i el Rei es va pensar que eren excuses, així que va llençar la seva corona al mar i el va obligar a anar-la a buscar. Quan la va trobar, encontes de tornarse-la se la va quedar, i la gent va pensar que havia mort, però en veritat estava al mar, perquè s’havia fet el Rei del mar.

VALORS: Quan t’ajuden, no t’has d’aprofitar. Ho has d’agraïr i ser bona persona amb ells.

EL SOLDADET DE PLOM
El soldadet de plom - Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

HISTÒRIA: Un nen tenia moltes joguines, una d’elles era un soldadet de plom amb una sola cama, i per la nit cobraven vida. Aquest soldadet una nit va acabar a una capsa on hi havia una maquíssima ballarina. Va ser amor a primera vista, el vincle que tenien es va convertir en l’enveja de les altres joguines. Un dia, en un dels seus jocs, el nen va decidir donar-li una missió al soldadet, vigilar la casa, així que el va col·locar a la finestra de la seva habitació. De sobte va haver una tempesta, i el soldadet va caure de cap dins un basalt del carrer. Quan va tornar el sol, una colla de nens van trobar-se el soldadet i se’l van quedar. El van ficar a un vaixell de paper i el van fer navegar fins desembocar al mar, allà es va enfonsar, però de sobte va passar un besuc i se’l va empassar. Van pescar aquest besuc per vendre’l, i sembla increïble, però la mare del nen va passar pel mercat quan va veure el besuc, i el va comprar. Quan va obrir al besuc, va aparèixer el soldadet. El nen es va ficar molt content, i aquesta vegada el va ficar sobre la llar de foc, al costat de la ballarina. El soldadet va començar a explicar-li a la ballarina per tots els llocs que havia passat, quan de sobte una forta ventada va fer caure a la ballarina al foc. El soldadet no podia soportar el que estava veient, així que es va llençar ell al foc. Poc a poc es van anant fonent les seves bases. El plom d’una de les figures es va barrejar amb l’altre adoptant forma de cor. Quan els seus cossos estaven a punt de fondre’s el nen els va rescatar, i des de les hores el soldadet i la ballarina han estat sempre junts en aquella base en forma de cor.

VALORS: Mai perdis l’esperança, perquè potser alguna cosa bona està per vindre.

EN PERE SENSE POR

HISTÒRIA: En Pere no havia tingut mai por, així que va decidir anar-la a buscar. Va travessar barris i ciutats, valls i rius, però seguia sense sentir por. Després de caminar i caminar va arribar al país dels 3 reis, un lloc molt perillós governat per 3 reis que sempre estaven de mal humor. En Pere es va presentar sense cap mena de por. Els 3 reis el van convidar a anar-se del país, perquè estaven molt ocupats lliurant una batalla amb 3 gegants que assetjaven el regne. El Pere no els va fer cas, i amaga’t darrere una palmera ve veure els ferotges lluitant amb els 3 reis. En Pere va abandonar el amagatall i se’n va anar davant els 3 reis esgotats. Els va dir que ell solet podia vèncer als 3 gegants, i es va ficar davant dels gegants i els va atacar. Al cap d’un moment els gegants van caure al terra abatuts. En Pere va guanyar la batalla, però estava trist perquè seguia sense saber que era la por. Va decidir dormir amb els 3 gegants morts, i per la nit va veure una bruixa. Aquesta va fer que els gegants recuperessin la vida, en Pere sense por va eixamplar a la bruixa per darrera i la va lligar amb els gegants. Llavors va anar al palau dels 3 reis i els va ensenyar un pot que li havia robat a la bruixa, els va dir que allò podia ressuscitar als gegants que morien, però els reis no s’ho creien. En Pere els va dir que ho comprovessin, que li tallessin el cap i que després se’l tornessin a ficar. Ho van fer amb tan poca tressa que quan es va despertar, va trobar-se que tenia el cap als peus. Va demanar que el tornessin a ficar com abans, així que els 3 reis van fer el que demanava, i així en Pere va sentir el que era la por.

VALORS: Accepta les coses bones que tens i aprofita-les tant com pugis.

LA NENA LLESTA
la nena dels llibres-oliver jeffers-sam winston-9788416394371

HISTÒRIA: Un home ric i un altre pobre no es ficaven d’acord en qui era la mare del poltre que havia nascut, així que van anar a veure al rei, que avorrit de passejar va decidir que es divertiria una estona amb aquells 2 homes. Va escoltar el que passava atentament, i els va dir que per saber qui tenia raó havien de resoldre 4 endevinalles. L’endemà l’home ric va contestar, i seguidament l’home pobre també. Al rei les respostes de l’home pobre li van agradar molt, i l’home li va dir que l’havia ajudat la seva filla de 7 anys, però al rei això no li va agradar tant. Va donar-li a l’home pobre un fil, i li va dir que si la seva filla era tan llesta, que l’endemà següent li portes una tovallola teixida per ella mateixa amb aquell fil. A l’endemà següent l’home va tornar al palau, i li va donar al rei una branca tot fent-li saber que la seva filla li faria la tovallola amb molt de gust, però que ho faria amb el talé que el rei fes construir amb aquella branca. El rei es va posar furiós, però no va saber que contestar. Va ordenar que al dia següent volia veure a la nena, però amb unes condicions que ell volia. La nena va anar al palau, i el rei meravellat per com la nena va poder complir les seves ordres es va donar per vençut i li va demanar que fos la seva serventa. La nena li va dir que no, que havia d’ajudar al seu pare, i li va fer veure que era el seu pare qui tenia raó i no l’home ric.

VALORS: Que has de ser honest encara que no agradin les respostes. I que quan tu tractes a algú d’una manera inapropiada, també t’ho poden fer a tu.

RÍNXOLS D’OR
RINXOLS D OR I ELS TRES OSSOS | VV.AA. | Segunda mano | Casa del Libro

HISTÒRIA: Eren 3 ossos que vivien en una cabanya, el pare gran i fort, la mare dolça i rodoneta, i un osset petitó. Cada matí es repartien l’esmorzar, un bol gran pel pare, un de mitjà per la mare, i un de petit per l’osset. Mentre es refredaven sortien a passejar. Un dia, Rínxols d’Or va entrar al bosc, i es va trobar la cabanya dels ossos. Com era molt curiosa va entrar-hi, i es va trobar 3 seients al voltant d’una taula. Primer es va seure al butacó del pare os, però era massa dur, després va seure a la butaca de la mare osa, però era massa alta, i per últim es va seure a la cadireta de l’ osset, però Rínxols d’Or pesava massa i es va trencar. Després va entrar a la cuina, i va veure els 3 bols. Primer va tastar els cereals del bol més gran, però eren massa calents, després va tastar els del bol mitjà, però eren massa salats, i per últim va tastar els del bol petit, i com els va trobar al seu gust se’ls va menjar tots. Un cop havia menjat, va entrar a l’habitació i va trobar-se 3 llits. El lli gran era massa alt, el llit mitjà era massa tou, i el llit petit li va agradar molt, i es va quedar dormida. Després d’una bona estona els ossos van tornar, i es van trobar a la Rínxols d’Or dormint. La nena a l’obrir els ulls i al veure als ossos es va espantar i va sortir corrents. L’osset es va adonar que s’havia deixat les sabates, i li va dir, però la nena ja era molt lluny i no el va escoltar.

VALORS: No pots aprofitar-te de les coses dels altres, perquè a més de que està malament, després pot ser te’n penedeixes i et sents tu malament.